sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Lähtölaskenta

Tästä se alkaa, ihka ensimmäinen blogipostaukseni! Ajattelin käynnistää tämän blogin jo hyvissä ajoin, nyt kun h-hetkeen on aikaa vielä viikko, ja kertoilla hieman lähtövalmisteluista. Olen siis lähdössä sunnuntaina 13.2 vaihtoon ranskalaiseen EM Lyon Business Schooliin ja takaisin Suomeen olisi tarkoitus palata toukokuussa... Koska rakas yliopistomme sallii vaihtoraportin korvaamisen vaihtoblogilla, tarkoituksena olisi kirjailla tänne ylös vaihdon tapahtumia tulevien vaihtoon lähtijöiden, Suomeen jäävien kavereiden, perheen sekä muiden asiasta kiinnostuneiden iloksi.

Palataanpa ajassa taaksepäin viime kevääseen, noin helmikuuhun, kun ajatus vaihtoon lähdöstä syntyi. Hakuajan deadlinen häämöttäessä aloin vimmatusti täyttää papereita ja miettiä sopivaa vaihtokohdetta. Kriteereinä oli, että osaisin puhua kohdemaan kieltä ainakin siedettävästi, joten vaihtoehdoiksi jäi Ruotsi, Iso-Britannia, Irlanti, Ranska ja Belgia. Kauppakorkeakoululla oli vaihtopaikkoja (Ruotsin lisäksi) vain Ranskassa ja Belgiassa, ja niitä tutkittuani päädyin lopulta kahteen paikkaan Ranskassa: Reimsiin ja Lyoniin. Molemmissa oli mahdollista opiskella englanniksi ja ne tarjosivat maisteritason kursseja, joten valintapäätös tapahtui lopulta äärimmäisen tieteellisin menetelmin, Google street viewin avulla. Kävin seikkailemassa kummankin oppilaitoksen kampuksen ympäristöissä, ja EM Lyonin kampus vaikutti huomattavasti kutsuvammalta paikalta kuin Reimssin betonikolossi. EM Lyonin kampus siis sijaitsee Ecullyssä, noin 15 minuutin matkan päässä Lyonin keskustasta, isolla ja vehreällä puistotontilla. Lisäksi Lyonia halkovat Rhône ja Saône -joet sekä status Ranskan ruokapääkaupunkina viehättivät suuresti. Pikainen googletus kertoi, että erityisesti paikallinen erikoisuus, sisäelinmakkara, olisi maistamisen arvoista. Tämä ratkaisi asian lopullisesti, ja maaliskuussa paperit lähtivät Lyoniin. Kiitos Google!

Lopullinen vahvistus paikan saannista EM Lyonin päästä tuli vasta marraskuussa, ja sitten alkoivat ranskalaiset byrokratian rattaat raksuttamaan hitaasti mutta varmasti. EM Lyoniin pyydettiin lähettämään jos jonkinlaista lippulappusta, esimerkiksi englanninkielinen CV, kopio passista, kopio eurooppalaisesta sairausvakuutuskortista, kopio syntymätodistuksesta (englanniksi tai ranskaksi), todistus matkavakuutuksesta ja todistus third party liability insurancesta (Suomessa nimellä vastuuvakuutus). Tämän lisäksi taisi olla vielä muutama todistus, jonka he vaativat, sekä yksi (1) passikuva, jonka taakse on kirjoitettu oma nimi. :D

No lopulta sain haalittua kaikki tarvittavat todistukset kokoon ja jopa vanha yrmeäilmeinen passikuva (miellyttää varmasti ranskalaisia) löytyi laatikon pohjalta pyörimästä, mutta tämän lisäksi piti vielä järjestää asuminen Ranskassa. EM Lyonilla on oma asuntola Le Galion ihan kampuksen vieressä Ecullyssä, ja vaikka hinta yhden hengen 13 neliön kopista olikin suolainen 439 euroa/kuukausi, päädyin silti ottamaan huoneen sieltä. Huoneessa on sentään oma vessa ja suihku sekä ilmainen Wi-Fi, vain keittiö jaetaan 15 muun asukin kanssa. Toisaalta sijainti on hieman syrjässä Lyonin keskustasta, mutta koulu on lähellä eikä aamulla tarvitse ainakaan herätä liian aikaisin koulumatkalle. Lisäksi uskoisin, että muutkin vaihtarit asuvat Le Galionissa, joten kavereiden saamisen ei pitäisi olla ongelma tässä majoitusvaihtoehdossa.

Tammikuu onkin valunut sormien välistä töissä ja yliopistolla juostessa, paniikin ja stressimäärän kasvaessa päivä päivältä. Viimeiset hankinnat on nyt tehty ja jäljellä on enää matkalaukkujen sisällön karsimista, raivokasta tiskausta ja pyykkäystä sekä asunnon siivousta...

1 kommentti: